woensdag 6 mei 2009

02-05


Gisteren verkochten vrouwen en kinderen op straat overal muguet, lelietje van dalen. Dat brengt geluk. Werkelijk iedereen koopt het en staat er omstandig aan te ruiken. Hieronder onder mijn apartement.



En zie de schade van de storm.

Weer drie Compostellagangers die de weg kwijt zijn. Met een ezel ook nog (“Met geweld neuk je een ezel”). Ik zeg deze weg in. Nee dat was niet zo want je komt langs een charcuterie en die is de andere kant op. Ik bewaarde nog net m’n geduld. Die kant op dat is niet de charcuterie maar de slager. De charcuterie is deze kant op. Dat wil zeggen drie jaar geleden want hij is al drie jaar met pensioen.



Die fontein weer, PJ.; maakte er nu wat “mooie” ipv. educatieve foto’s van

Wat was er in Nederland aan de hand? Een of andere mongool die het publiek in rijdt? Radio hier onduidelijk, geen krant gisteren (ik schrijf dit vanmorgen vroeg; nog geen krant), TV zoals gewoonlijk, ondanks ½ uur nieuws niks over het buitenland. Ja, wel de minister van Gezondheid, een opgeblazen glunderende kikker met een forse zwemband, “Frankrijk is het best voorbereide land van de wereld”. Sure. Als je hier in het ziekenhuis hebt gelegen en je komt bij ons in het ziekenhuis dan ga je 14 dagen in totale quarantaine.



Vergat gisteren het feitelijke recept van die zoutevis, verdomme. Ben ik al drie dagen over aan het zeveren.
Olijfolie, ui, peterselie.
Gebroken korianderzaad (Eetclubgrap: Corrie Anderzaad).
Vinha d’alhos (Portugees, knof 39% en Spaanse peper; “enkel te gebruiken in de keuken”), blik tomaten, even sudderen, prakken, rode wijn, lauriet, Provencaalse kruiden.
Proef.
Aardappelblokjes erin gaar stoven.
De zoutevis er enkel in opwarmen; zie gisteren, ook voor foto’s.
Zwarte olijven erdoor.

0

Recept
Paprikasoep
In wat olijfolie ui en knoflook aanbakken.
Stukjes rode paprika meebakken, dan ongeveer een even groot volume paprika uit blik erbij, daarna ook de vloeistof uit dat blik, en als het wat is opgewarmd er een flinke lik paprika-puree doorroeren (bij de Turk; het zijn grote blikken dus de rest in kleine porties invriezen).
Vloeistof erbij, bouillon of zo, op smaak brengen met peper en zout, paprikapoeder, en serveren met zure room.



Krijg elke twee dagen een verpleegster over de vloer. Voor het verband. In elk pak zitten twee enorm handige plastic tangetjes die ze niet gebruikt. Iedereen wil ze hebben. De bakker voor ik weet niet wat, de patissier voor het fijne werk en in de winkel voor als ze een half stokbrood moeten afsnijden en er vallen kruimeltjes op de taartjes.