woensdag 1 april 2009

Vive le Printemp !

Miljaar ! Die Maarten heeft een energie !
Maar ik deed door de 'zunne' op wat extra vitamienen op en hier dus weer een teken van leven..

Ik durf de volgende maaltijd ‘super’ en zeker goedkoop te noemen, want hij is eerlijk, kost zeer weinig en geeft veel plezier. Genot is de hoogste graad van duurzaamheid, ook wel door Hildegard van Bingen en Hadewych in de middeleeuwen (zeer kuise nonnen) ‘oerewoet’ genaamd. Dat is een soort genot van zuiver geluk, dat zij smaakten gedurende hun religieuze overpeinzingen. Geen grap: ge googelt maar eens…


Dat oerewoet genoten wij deze middag buiten op terras in de 'zunne' met het volgende:

Wat ziet ge daar:



1. Ge ziet Portugese (diepgevroren) sardines. Die werden ontdooid in water, dan ontschubd met een bot mesje (zeer belangrijk) en vervolgens werd vanaf het poepgaatje de buik opengeknipt (zie foto) om de beulingskes er uit te halen. Dan schoon spoelen, afdrogen en op hun buikske laten uitlekken.

schoonmaken & drogen

Ge maakt in een schotel een roermengel van grove peper, zwarte gemalen peper, geperste look, fijngewreven gedroogde Provençaalse kruiden en olijfolie en wentelt de visjes er goed doorhenen. Ge drinkt daar een dry-martini bij (1 deel gin; 1 deel droge Martini, wat kapotgeslagen ijs, een olijf en een stuk citroen er in). Dan zijn de pietermannen klaar om gegrild te worden.

2. Wat ziet ge nog meer. Iets waar ge bij uw vrienden kunt scoren. Een aspic met verse groente. Kook b.v. peultjes, bloemkool, peetje (alles fijngesneden) gaar, voeg er fijngesneden peterselie, selder en wat ge meer blieft bij. Kruidt het goed met b.v. basilicum, wat koriander, citroensap en eventueel 2 druppels groene Tabasco. Ge proeft dat niet maar het kruidt wel mee. Kook dat in een lichte bouillon, en als het bijtgaar is, haalt ge het er uit. Schik het goed bij elkaar in een Tupperware potje, en maak de overgebleven, gezeefde bouillon aan met wat gelatineblaadjes (6 per 0,5 liter, die ge eerst in een bodempje water laat weken). Giet die warmlauwe saus in het tupertje, en zet het in de frigo. Na een halve dag houdt ge het tupertje even onder de warme kraan en ge haalt het aspictaartje er uit.



3. Olijven. De gewone, niet duurzame en zonder ‘Ik kies Bewust'-label in een blikske. Ge haalt ze eruit. Was ze en droogt ze af en mengt ze met een mengsel van goede olijfolie, citroensap, wat zout, fijngewreven Provençaalse kruiden, fijngesneden citroenschil.

Dat alles, samen op uw teloor, staat garant voor wat die Middeleeuwse maagdekens ‘oerewoet' noemden. Zever niet over de CO2 emissie van uw BBQ. Ik heb uitgerekend dat als slechts 30% van de mensen duurzaam niet BBQ’t, wij dat voor de rest van ons leven gewoon kunnen blijven doen !

Uw Marieke, opportuniste ‘pur sang’
(en dat worstverhaal; daar is het te schoon weer voor
)