dinsdag 10 maart 2009

Worsten draaien I


De kredietcrisis is een stimulans uw zaken eens op een rij te zetten, en een frisse wind door uw keuken te laten waaien. Onze maatschappij, overstappend van rinkelgeld naar ‘virtual credit money’ belazert ons al genoeg met allerlei fake producten. We gaan eens worst maken. Dus nog niet de beloofde ‘boudin blanc truffé’, maar gewone verse boerenworst die zoveel keer beter smaak dan die industrieworst, waar van alles in zit om ze niet te laten stinken.

Ingrediënten (zo simpel !):
- vet varkensvlees van de nek of de schouder of van de ribben (zeg tegen uw beenhouwer dat ge zelf worst wilt maken, en vraagt daar niet te mager vlees voor; mogelijk heeft hij snijresten en/of grove stukken; ge hoeft het niet in stukken te laten snijden door hem)
- zout en peper
- gekuiste darm (ook dat vraagt ge aan uw slager; hij geeft het misschien voor niet, en als ge hem toch lief aankijkt: vraag of ge zijn worststopper eens een keertje mag gebruiken of koopt er een via hem…)

Gereedschappen:-




- een elektrische vleesmolen
- nog beter; een oude vleeshandmolen (met scherpe messen en diverse gatenschijven waar ge uw vlees door perst tijdens het malen van het vlees). Ge vindt ze soms op rommelmarkten, omdat niemand er nog wat mee doet. Ik had chance, en vond een zeer goede oude Zweedse handmolen van Husqvarna.
- een brede plank waarop ge uw vleesmolen monteert, want die zult ge niet vast kunnen zetten aan uw aanrecht of aan uw beste tafel. Op de foto ziet ge, dat ik hem bevestigd heb aan een brede plank, en zo op de aanrecht plaats, dat de zwengel in de afwasbak kan draaien.

Als ge eenmaal worst kunt maken, dan kunt ge experimenteren met het kruiden er van. Ge kunt er sterk gekruide grillworst van maken, maar ook worst die ge te drogen hangt. Een zeer schoon Zuidafrikaans 'Boeren'-recept ben ik helaas kwijt, en komt nog van Sarie Marais (of Mareis), die de worsten met look, peper, zout en inlandse scherpe kruiden zo straf kruidde, dat zelfs bij de hoge temperaturen de worst niet bedierf en de vliegen er schielijk van op afstand bleven. Een worst die heerlijk op de BBQ gaat, maar die u sloten bier aan het manvolk kost om nadien de dorst te lessen..

Tot de volgende post over ‘Worsten’

Marieke