woensdag 4 maart 2009

28-02




Eten gisteren dus chorizo, aardappel, paprika. Variant want niet uit de oven.
Iets olijfolie, chorizo, uit, iets extra olijfolie, ui, knof, peterselie, cayenne, komijn.



Aardappelblokjes erbij en goed roeren tegen het plakken. Witte wijn (maar ik gebruikte rode) en bouillon, inkoken en aardappels bijna gaar koken. Proef. Paprika erbij en na even de chorizo en zwarte olijven.



Gegeten met wat grof zout erover en met gepekelde citroen.
Was heerlijk. Maar de chorizo moet van goede, Spaanse kwaliteit zijn. Gebruik niet die chorizo met stukken karbonadevlees erin. Die an sich wel erg lekker is.



Inkopen
Een enorm lekker ruikende [en smakende] St. Maure. Tourraine. Blauwschimmelkorst geitenkaas. Stokje: om de vorm te behouden. In de vorm steekt dat stokje, rietje, er aan twee kanten iets uit en daarmee til je het eruit. Dan trek je dat rietje aan een kant wat verder eruit zodat het aan de andere kant net niet meer uitsteekt. Rechtop zetten op die kant, vandaar de dikkere zijde daar waar het stokje niet uitsteekt.



Cantal, deze keer jonge (beide kazen rauwmelks). [Smaakt zacht, mooi, redelijk vol, en ondanks flink vet toch fris.]



“Ui’tjes” voor de meurette (search the blog).



Piripiri met witte wijn en knoflook, Vinho d’Alhos [vIEnjoe dAljoesj, letterlijk wijn van knoflook]. Voor gebruik in de keuken, net als oorspronkelijk sambal trouwens. 39% knof. In Groningen op de markt in de kruidenkraam. Daar trouwens ook Preparado Timorense [preparAdoe tIEmoerEsuh], Timorese sambal.



En een andere Bairrada dan vorige keer. 2005. Bairrada: tussen Porto en Lissabon ligt Coimbra en tussen P en C de Bairrada. [Heel anders dan die andere, search the blog. Deze is “modern” gemaakt, stalen vergistingsvaten, gekoeld. Ik weet niet aan welke de voorkeur te geven; onvergelijkbaar...]



Zat te denken, totdat ik die Cantal tegenkwam, op spread te maken met die geraspte Emmentaler die hier dagelijks met de kilo’s wordt gebruikt; pizza, croques, tartines... Tomatenprut van die rode olie (search t b), gebakken ui en knof, beetje azijn en rode olie, wat groene kruiden, wat augurk en kappertjes, olijven.



Capon; rare naam trouwens: zouden die mensen niet weten dat dat een castraat is?

Streekgerecht van hier, Rilettes, in dit geval van varkensvlees. Rilettes niet van Le Mans maar van hier dan dus.
Werkt een beetje zoals die sobreasada van laatst (s t b), waarvan ik nu zit te denken dat het sobrasada heet, maar goed, search op sobreasada.
Een kilo vet varkensvlees in kleine stuikjes, peper, laurier, tijm (en zout zou ik zeggen), stoofpan (aandrukken). Water erover tot het onderstaat. Langzaam aan de kook en heel zachtjes laten doorkoken tot het “droog” is (vijf uur of zo).
Stampen. Kleine potjes en bedekken met kokende reuzel.



Vreemde kaasplakjes op de sandwiches voor de winkel gebruikt laatst. Cheddar-achtig, oranje, maar Nederlands. Best te eten en goedkoop. Leek op die “Cheddar” plakjes die ze bij ons bij de Aldi verkopen en hier zie je ze ook veel “voor hamburgers”. Maar dat is processed cheese, -in dit geval stevige- smeerkaas zeg maar, maar deze was echte kaas.
Vrij veel Nederlandse kaas in de supers hier. Edam (die lullige rode bolletjes, in parten), Leerdammer (ook smeerkaas). Geen Goudse. Nederlandse kaas is de goedkope kaas hier, op de Leerdammer na dan en die ligt dan ook bij de Cantal en de Emmentaler.



Eetclub, vanille-ijs met Thaise gedroogde mango

Even over die processed cheese, smeerkaas. Kan heel erg goed zijn. Harzer Schmelzkäse, Kachkeïs uit Luxemburg. Rauw niet eetbaar. Harzer daar gratineer je gekookte aardappelen mee, met kummel, en Kachkeïs daar maak je smeerkaas van (oplossen in warm water) maar dan wat sjieker: pan inwrijven met knof, water heet laten worden, stukjes kaas erin oplossen met eigeel, roerend.
Processed cheese, water eruit, maak je als je veel aanvoer hebt (neemt minder ruimte in en bewaart beter). Onze gerookte kaas is ook van processed cheese gemaakt.



Eetclub, ceviche [seevIEtsje](s t b)

O, en de telefoon van de bakkerij, dat gaat via een Nederlands bedrijf, in Nederland onbekend. CGT of zoiets. 5 minuten Nederland overdag en in de week 1,40. Van klant naar klant gratis en onbeperkt.



Eetclub, Thais

Ennuh, proefde net een stukje stokbrood wat ik naar boven gehaald had voor later bij de kaas. Jé wat is dat lekker vergeleken bij die zooi bij ons. Eerlijk, geurig, knapperige korst...