woensdag 4 maart 2009

26-02


Zag, die guave jam inkopend, ook “melkjam”. Durfde het niet te kopen.
Portugal: melklikeur, licor de leite [uitspr. leit].
Doe in een pot met wijde opening een kilo suiker, een liter alcohol (minimaal 36%), een in de lengte gesplitst vanillestokje, 60 gram geraspte bittere chocolade en twee halve citroenen in
schijven.
Roer met een houten lepel en laat zoveel mogelijk suiker oplossen.
Voeg een liter rauwe volle melk toe en roer weer goed om.
Dek af en laat 12 dagen op een koele donkere plek staan; roer elke dag goed om.
Gooi door een vergiet en filter daarna door koffiefilters.
Bottel.



Licor de leite

Erg lekker. Smaakt als Rivella zeg maar, want dat wordt ook van melk gemaakt.
“want”.
Zag ook rabarberjam, volgende keer, en iets van gelei met noten erin. Deed me denken aan die oost Europese “groene” (jonge) walnoten (zonder het bruine velletje) die je in dunne honing stopt en dat minimaal een half jaar laat staan.

Eergisteren kekers geweekt, gisteren gekookt in kippenbouillon, residu van kip voor sandwiches voor winkel, en daarin ook prei gekookt voor dezelfde sandwiches, met kerrie.
Olijfolie, ui, knof, cayenne. Die bouillon erbij, bleekselderij erin en snel inkoken, paprikapoeder. Ovenschotel met kekers, cheddar erover. Foto vergeten. Wilde het eten met fleur de sel erover maar die ingekookte bouillon was van natuurlijke zouten zout genoeg. Gegeten met gepekelde citroen. Daarvan wel een foto.



Radio. 40 ton coquilles weggegooid “omdat de prijs te laag was en de vriezers vol zitten en Engeland en Spanje...”, vrij onduidelijk verhaal.

En vergeten: zondagmorgen kwam een verkoopster om zeven uur ’s morgens binnen, gezicht fors gezwollen, bleek, wankelend. Half uur later kwam ik in de winkel, lag ze op de vloer, paniekerig kijkende klanten; 15 gebeld, ff later dikke brandweerwagen (in Frankrijk moet je in zo’n geval de brandweer bellen), vijf man eruit die meteen uitklapbare rolstoelen gingen uitklappen, straat versperd, halve dorp liep uit, enz. enz. Bakker half achter de oven half in de winkel, ik in de winkel maar begreep er niks van (kassa aanslaan en zo), kwam bij dat er die dag om onduidelijke redenen bij alle bakkers brood tekort was, enfin, “le bazar” of “le bordel” zoals ze hier zeggen.

Ayam paniki dan dus maar. Sumatra.
Bak stukjes kip rondom aan in arachideolie of grill ze.
Haal ze uit de pan.
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper, laos, goela djawa, ui en knoflook.
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh en gebakken trassi.
Voeg assemwater toe en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat gemalen kokos, of serveer de saus bij de gegrilde kip.
Maak zoetzuur met citroensap.

Ik maak zoiets wel met ananas (“zuur”) en het sap ervan, uit blik dus (zoet). Recept hier met goela djawa en sereh. Maar het hoort, Batak, gestoofd te worden met een stuk steel van onder de ananas, “nenas”, of een halve ananasbloem. Erg zuur namelijk. Compenseer het zuur met goela djawa, palmsuiker, “Javaanse suiker”, ook wel goela merah, rode suiker..



Ayam paniki