dinsdag 3 maart 2009

22-02


Klotebieb 10 dagen dicht. “Ivm. vakantie”. Hopelijk post Marieke wat cq. vind ik een ander adres om te internetten [nee dus, sorry].
En schreef ik dat al? Schoolvakanties hier? Kerst twee weken, voorjaar twee weken, Pasen twee weken, zomer twee maanden, herfst twee weken.

Voortgang nieuwe wijngaard du Tertre:



Zwarte aarde erop gereden.

Gisteren. Olijfolie, ui, knof, gemberwortel, espelette peper, witte wijn, Japanse sojasaus, paprika, maïs, eieren erin pocheren met paprikapoeder erover.
Dacht prima combinatie maar met paprikapoeder? Was prima.




Na
: ijs met marrons glacés. Waw. (Slechte foto...)



Raar broodje aangetroffen.



Search the blog op torre, dat verhaal over die wijnnamen met tour/torre en château/castillo.
Dit is een mooi voorbeeld van in de meer recente architectuur nog voorkomende “toren”, zowat helemaal vrijstaand:



Stukje Frans, PJ.
Mule, ik mag aannemen muildier: “Produit femelle [zijn er alleen vrouwelijke muildieren?] de l’accouplement de l’âne et de la jument [merrie] ou du cheval et de l’ânesse”.
En wat is dan een muilezel?
Dacht eraan omdat ik een gendarme zag met een gezicht van een jong muildier. Cela “un guardia civil con cara de mula joven” (o, vrouwelijk ook dus...).
O en soûl of saoul comme des ânes: zo zat als een aap.



Pontet-Canet, hierboven, niet de eerste de beste, pal naast Mouton-Rothschild, wordt volledig eko.



Las in NRC De Week over bubur. Indonesische niet zoete rijstepap die je eet als ontbijt. Met sambal en ketjap. Zie boven. Soms zelfs met kip. Zie onder. Ik ben geen paptiepe maar erg lekker. Net zoals nasi of bami goreng als ontbijt want dat zijn het oorspronkelijk, ontbijtgerechten: opgebakken spul van de vorige dag.
Je zal het niet kunnen geloven maar in veel bewoonde gebieden op het platteland in Indonesië heb je geen hout. Struiken en klapper- en pisangpalmen en dat brandt niet. Klapperdoppen wel. En dat is genoeg voor opbakken (koken duurt uren, op smeulende prut). Houtskool gebruiken ze ook natuurlijk maar dat is duur; komt van ver en trouwens daarom in de vorm van houtskool: licht. Maar ja, naast de illegale kap voor de export is de kap voor houtskool debet aan de enorme ontbossing.
Zag ooit in een dorpje een kreupel jongetje. Geen kruk. Want geen hout.



Dat hondje van de Auberge, dat wordt wat. Meid van een jaar of 15 ging ermee spelen; werd direct gevloerd, drie pogingen opstaan, meteen weer gevloerd.

Mooie fles gekregen, Madiran 2004. De Dictionnaire zegt “uit de Sud-Ouest, Tannat, Cabernet en Fer Seraudou, krachtig en lang te bewaren, magnifiek bij de traditionele gerechten uit de Sud-Ouest”.
Is misschien wel iets maar waarschijnlijk een ander jaar.



Abrikozenchutney gemaakt voor de sandwiches paté de campagne. Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, lombok, sesam, kruidnagel, foelie, kardemom, kaneel, komijn, korianderzaad.



Abrikozenjam erbij, maken of kopen, azijn (liefst zwarte rijstazijn), afkoelen, proeven. Te zuur: jam erbij; te zoet: azijn.



Recept
Uien-carpaccio
Rooster uienringen met olijfolie erover in een oven op 150 graden drie kwartier.
Bestrooi met grof zeezout en zwarte peper en laat afkoelen.
Maak een vinaigrette, giet over de uien (mèt de olijfolie!) en laat een uur staan.
Leg sla op een bord, daarop de uien en daarop vers geraspte Parmezaanse kaas.
Serveer met olie, azijn en peper- en zoutmolen.