vrijdag 13 februari 2009

12-02


Vanavond gedroogde tuinbonen, fèves, bij de betere Turk. Recept verderop.



Water wordt helemaal zwart als je ze kookt, althans met de tuinbonen die ik hier kocht. Die van de Turk niet en in Spanje ook niet, meen ik me te herinneren.



(Vertelde ik trouwens al ooit dat ze in Spanje tuinbonen koken met de in sepjes gesneden peul erbij? Kan prima.)



Morgen markt in St. Aubin [maar geen parkeerplaats]. Kaas voor op brood en voor na het eten. Maandag op de markt in het dorp hier kaas voor op die rare pasta, Mafaldine, search the blog, en dinsdag vlees bij de erg goede slager in het dorp, waar ik nog niet was want of hij was dicht of ik had in de supermarkt iets aardigs gevonden (kalfspoot, longhaas...).
Vroeger was er ook een erg goeie charcutier maar die is met pensioen.



En morgen mosselen bij de visboer [en verse langoustines; vier stuks 250 gram 5 Eu.].

Recept in de krant van een kok die veel met rode biet werkt. Bakt die bv. in de oven au gros sel, in zoutkorst. En garneert met rauwe biet die hij ontwaterd heeft met zout, suiker, verse gember en rijstazijn. Wordt erg krokant. Voor bij de coquilles.
(Rijstazijn: de witte is scherp, de zwarte zachter en de rode dat herinner ik me niet. Wat ik me wel herinner is dat die rode gemaakt wordt van rijst met een ziekte erin, dezelfde ziekte als in dat koren waar je dan Sint Vitusdans van krijgt. Verwant met LSD. Wordt ook gebruikt in die gepekelde rode tofublokjes die je als zout gebruikt.)



Verder met biet een sorbet met balsamico en citroen, bedekt met een laagje witte chocolade. Moet iets pepermuntachtigs bij.

En Janneke (“Koken en liefde”): “Als een man en een vrouw elkaar in de ogen kijkend eten van dezelfde rode biet, dan ontwikkelen ze een grote passie voor elkaar”. Als ik lieg dan lieg ik in commissie.

Gazpacho met rode biet. Blokjes biet koken in gevogeltebouillon met sereh, wat rijstazijn, wat cider en fijngehakte ui. Blenden met wat olijfolie, p en z. Koelen.



Ik weet eindelijk waar die streep kool in die Morbier (search the blog) vandaan komt. In de herfst en in de winter hadden ze in de Jura te weinig melk om Conté te maken. Dan maakten ze “vette kaas”. Ochtendmelk stremmen op 38 graden, in vorm en bedekken met houtskoolgruis. Stremsel van de avondmelk erover et voila.



Recept gedroogde tuinbonen.
Weken, koken, afgieten.
Maisolie (proefde die extra vierge



en die was erg lekker en erg zacht), ui, knof, gemberwortel.
Sesamzaad, foelie, kruidnagel, kardemom.
Witte wijn (“rijstwijn”), ketjap asin en manis, sambal.
Groene paprika erin, bonen en eieren erin pocheren.