zaterdag 13 december 2008

05-12




Insnijden van het grood voordat het de oven in gaat.

Wild zwijn dus.



Bout, of in dit geval de noix, het binnenste deel, rondom in half olie half boter bruinen, uit de pan. Wortel, ui, peterselie erin, peper en zout, laurier, tijm. Ovenschaal, bout, groentenspul, ongepelde knof en rode wijn. Dicht maken met alu, oven (hier altijd 235), regelmatig bedruipen. Ongeveer 2,5 uur.



Morgen gaat iemand van het personeel in Spanje inkopen doen. Mijn bestellijst. Tabak: habanos, sigaretten van beste soort Cubaanse tabak, uit de Vuelta Abajo. Wijn: txakolis, Baskische vinho verde variant. Drank: patxaran (sleedoorn; zoek het recept in dit blog),



droge chinchon (soort sambuca of raki). Vlees: verse chorizo en gedroogde bloedworst. Groenten: kardoen,



acelgas, soort paksoy.



En orejon, groot oor, soort gedroogde halve perzik. Typisch voor de kerst.



PJ: die marais rond Arsac zijn gegraven meren. Om het microklimaat gunstig te beïnvloeden.

Inkopen gedaan. Gerookte tonijn, wat ik ooit zelf maakte, althans gepekelde dan, zoek op mojama, was enorm lekker; Portugese extra vergine olijfolie,



merk Porca de Murça, varken van Murça, prehistorisch beeld,



Portugese honing (er was acacia, notenbomen en oranjebloesem, wat ik kocht), wijnpruimen, die bij ons niet te eten zijn maar, gerimpeld, in Spanje en zuid Frankrijk wel.



Aanvullende verzekering eindelijk geregeld. 58/maand maar dekt werkelijk alles; bril, fysio, tandarts op implantaten na, oogcorrecties niet en iets met zwangerschap. De rest alles. Vanavond eindelijk die christofines klaargemaakt,









die fourmes ( de dictionnaire zegt dat sommigen aan fourmes de voorkeur geven boven roquefort) en een raar maar lekker taartje.



Croques Hawai gemaakt.



Brood, béchamel, ham, ananas in dit geval, béchamel, brood, béchamel, kaas, oven.
Verkochten prima.