zondag 9 november 2008

Duifjes, maar ook fazanten, kiekens, patrijzen..


Mijn voorliefde voor jonge duifjes etaleerde ik eerder. Toevallig hebben we er de laatste weken 12 geslacht. Van late nesten. En nu de wildtijd aanbreekt, ziet ge bij de poelier straks weer inlandse fazanten liggen, misschien kweekpatrijs en zeker ook bos- of houtduifjes.



Ik kan best begrijpen, dat ge de eerste keer slikt alvorens ge daar uw mes in zet. Afhankelijk of ge het reeds gepluimde en gekuiste beestje op zijn geheel of in stukken wenst te braden, kunt ge natuurlijk de poelier vragen dat voor u gereed te doen. Een andere oplossing is de borstjes los snijden en van het karkas een (wild) bouillon maken, die ge clarificeert en nadien het afgepulkte vlees er bij doet. Alleen hoe snijdt ge handig dat borstvlees (filets) er af ? Behoort ge tot de vrouwen, die al moeite hebben met water koken, zoals de beide dames van ‘Absolutely Fabulous', dan hoeft ge niet verder te lezen….!
Voor iemand die dat regelmatig doet geen probleem, maar voor sommigen misschien wel.
Als ge het beestje op zijn rug legt, dan ziet ge een langwerpig dun borstbeen van boven naar benden lopen. Als ge nu met een scherp puntig mes (a) verticaal weerszijden van dat borstbeen de filets lossnijdt, dan zijt ge al goed op weg. Als ge heel handig zijt, dan snijdt ge nu rap de filets los, terwijl ge met de ene hand de filet vast neemt, en het mes al snijdend de contouren van de borstkas laat volgen, om het er zo ‘zuunig’ mogelijk af te snijden.



Is het uw eerste keer, start dan met de scherpe inkerving, maar neem een wat botter mes (b), en duw/schraap voorzichtig de borst los van het karkas. Doe de eerste kervingen voorzichtig, want bij een jong beestje is dat borstbeen zacht, en snijdt ge het kapot. De filets van een duif bakt ge aan weerszijden ca. 1,5-2 minuten, afhankelijk van de grootte. Schroom u niet bij de bouillon enkele bouillonblokken van rundvlees (!) te doen. Zeker niet van kieken.

In ieder geval ben ik content, dat Maarten zich weer roert. Dat deze bereisde gast wat sukkelt met 'qwerty' en 'azerty' zij hem vergeven, als het maar niet tot teveel typfouten leidt. Overigens veranderen de toetsenborden al in Belgie. Voor mij wijken ze dus af in Holland.

Marieke, uit het land van de beierende belforten