vrijdag 3 oktober 2008

Was dus aan het opruimen...


Vond deze bijdrage aan NRCNext:

Bonen, bonen, bonen

Zo, dus Janneke gaat culinair toeren in Thailand, Tips. Direkt na aankomst in Bankok een kom van die pittige tomatensoep met rivierkreeft, limoen en koriander eten; bij Sam Boon zoete krab gaan eten en ergens op straat die gewalste gedroogde inktvis proeven. Kan zonder gevaar lijkt me, want het wordt gefrituurd. Die ongeboren kuikens en die levende apenhersenen links laten liggen.

Maar goed, Janneke “komt vandaag bij me eten”. Dat wordt natuurlijk bonen, daar hoef ik geen seconde over na te denken, want die komen in haar rubriek veel te weinig aan bod.
Beans beans
The magical food,
The more you eat
The more you toot,
The more you toot
The better you feel
So eat your beans
At every meal.

En in Frankrijk zeggen ze dat bonen hypocriet zijn want ze praten achter je rug.

Eerste vraag: wat voor bonen. Die enorm grote witte? Kekers? Paardebonen (mollebonen, gedroogde tuinbonen)? Die rare gele die ik uit Frankrijk meebracht? Die beroemde witte Spaanse pochas? En dan komt natuurlijk vraag twee. Stel ik kies voor pochas; wat maak ik er dan mee? Pochas met Jakobsschelpen? Met kabeljauwwangetjes? Met patrijs? Met eendevleugeltjes? Nee, het moet wel praktisch blijven.

Eerst even “Bonen voor kinderen die niet van bonen houden”.
Per zes kinderen een pot witte bonen in tomatensaus, een potje witte bonen, een blik ananas-stukjes en een blik knak.
Beetje ui glazig bakken in boter, ondertussen de witte bonen in een vergiet afspoelen en uit laten lekken. Alle bonen erbij, roerend warmen en het met sap uit dat ananasblikje en wat ketjap manis het geheel wat dunner maken. Stukjes ananas en stukjes knak erin opwarmen. Proeven op zout. Serveren met stroop.

Maar ja, handig voor Janneke om te weten misschien, maar om te eten?
Bonen voor papa's die niet van bonen houden” dan dus.
Hoeveelheden als boven, voor drie volwassenen.
Arachideolie, ui bakken en geplette knoflook en schijfjes gemberwortel daarna zacht mee laten bakken. Witte bonen afspoelen en met die tomatenbonen erbij. Kruiden met cayenne, geplet komijnzaad en oregano. Half zoete half zoute ketjap erbij, wat medium sherry, ananas en knak. Op smaak brengen met citroensap. Geen stroop erbij, wel cassave- of tortillachips. En voor de gezond kan er eventueel groene paprika door.

Vooraf eten we wat mij betreft bonensoep, maar ja, dat wordt wel heavy. Iets chics ter compensatie van die ordinaire bonenpotten? OK. Gerookte heilbot met radijs, en eieren gevuld met forel-ei'tjes. Ná eten we in koude sterke Earl Grey gemarineerde fruitsalade met o.a. nashi-peren en sharon-fruit.Ik stond nog wel meer in NRC, bv. een ingezonden brief waarin ik Maarten 't Hart corrigeer over een bijbelse plant.
Of in voormalig Webcongres, "Gelovige mag vrouw de hand weigeren".
Ik schreef "Als iemand hier, gekleed in een woestijnjutk, een minister wil ontvangen, en een religie aanhangt die het hem verbiedt een vrouw een hand te geven, dan mag dat in Nederland. Dat het dwaas, onaangepast en respectloos is, dat is een ander verhaal."

Maar de mooiste was deze. Van W. F. Hermans.
Verzoend met het kantoor
"Het [Scryption-museum] staat onder leiding van een sympathieke jonge directeur, Van Thiel genaamd".
27 april 1990, maar toch... Hermans... Heeft die ooit iemand sympatiek genoemd?Centre Pompidou

"De heer Van Thiel blijkt zich ook met het schrift van de Bataks bezig gehouden te hebben en als hij mij dit vertelt, laat ik vanzelfsprekend de naam Herman Neubronner van der Tuuk vallen. Prompt legt Van Thiel enkele zeer zeldzame publikaties van deze pionier op tafel."Over de enige twee keer dat Hermans zich met culinaire zaken heeft bezig gehouden (recept voor moue, long, en pois mange-tout) daar kom ik nog eens op terug.
Nu alleen een Batak recept, Ayam paniki, kip in zoetzure kerrie-saus.
Bak stukjes kip rondom aan in arachideolie of gril ze.
Haal ze uit de pan.
Maak in de pan, op laag vuur, een kerriemengsel zonder koenjit, met flink cayennepeper, laos, goela djawa, ui en knoflook.
Gebruik ook gepofte kemiri-noten (in stukjes), komijn, sereh en gebakken trassi.
Voeg assemwater toe en ketjap, roer even door en stoof de kip gaar in de saus met wat gemalen cocos, of serveer de saus bij de gegrillde kip.
Eigenlijk hoor je ipv. assem-water stukken stengel of bloem van ananas mee te stoven. Je kan het effect daarvan naabootsen met ananas uit blik + citroensap.