zondag 12 oktober 2008

Scampi of Grote Garnaal ?


Het verschil tussen scampi’s, grote Thaise zoetwatergarnalen, grote diepzeegarnalen, en Vietnamese kweekgarnalen is verwarrend. In de vriesbak van Colruyt in Zelzate liggen wel 7 soorten. Ik pak een altijd een grote zak grote, grijze zeegarnalen (scampi's) van ca. 4 euro, en dat is weinig geld. Ik gebruik ‘scampi’s alleen voor mijn amuses, als voorgerechtje (b.v. met tomaten en look) of op een spies bij de barbecue. Een van de simpelste amuses is snel gemaakt.
Gefrituurd in een beslag. Wel een smoezelig werkje, maar met de juiste voorzorg en procedure, valt dat mee. Ge ontdooit er voor een amuse 3-4 de man. En dan maakt ge een simpel beslag. Dat gaat altijd het beste in een ronde kom met bolle bodem; dan slaat ge met uw garde beter alles doorheen. Op advies van mijn CEO Maarten (zie post hieronder) let ik dan altijd goed op zijn ‘Natural SEO-procedure’ (Sla En Omroer), want in een beslag mogen geen brokken zitten…
Voor het beslag hebt ge nodig: bloem; ei (in zijn geheel), zout en maak het beslag glad door er wat bier bij te doen. Bier werkt in een beslag een beetje gistend. Roer de ontdooide en gepelde scampi’s er door.


Gebruik goed heet vet om ze te frituren en realiseer u, dat ge het vet altijd wat verontreinigt, dus dat doet ge beter in een apart frituurpannetje.
Ge zult zien, dat ze aan elkaar kleven, en laat ze niet volledig bruin worden. Haal met de schuimspaan de gefrituurde scampi’s er uit, en laat ze wat uitlekken op papier van de keukenrol. Breek degenen die vast zitten los, en laat ze wat drogen. Als uw gasten er zijn, en ge frituurt ze voor het laatst, dan zullen ze niet meer aan elkaar hechten, en haalt ze eruit als het korstje lichtbruin is.

Ge serveert er bij voorkeur een zelfgemaakt sausje bij afhankelijk van uw smaak en op basis van zelfgemaakte mayonaise. Met kerrie en look, of alleen look en perselle en zeer fijn gehakte cornichons, of groen gekleurd door basilicum. Wat ook er schoon bij serveert: enkele takjes gefrituurde peterselie. Zoals ge bij garnalenkroketjes dient te doen.

Marieke, het gehoorzame stagaireke van Maarten