zaterdag 25 oktober 2008

Mezcal


Waar dat domme Mexicaanse tomatenpapje al niet toe leidt...
Het eerste slokje mezcal (voorproeven) vanmiddag maakte zoveel herinneringen los aan schrijvers die hun strijd met drugs en alcohol overwonnen of er door geveld werden. Hoe jong was ik nog toen ik ze las.... En de avond moet nog beginnen. Voor de bibliofielen, die graag drinken tijdens het lezen:-

De lessen van Don Juan door Carlos Castaneda
In 1968 verscheen het eerste boek van de antropoloog Carlos Castaneda. Hierin beschreef Castaneda zijn ervaringen met de sjamaan (tovenaar) Don Juan, een Yaqui-indiaan. Door middel van allerlei drugs en leringen werd Castaneda door Don Juan ingewijd in een wereld van geesten, sjamanen die van vorm konden veranderen en Mescalito, de god van de peyote.

'

En dan, er is een fantastische film van het boek gemaakt, ‘Under the Vulcano’ door
Malcolm Lowry, die de gruwelijk mooie roman over de aan tequila en meszcal verslaafde Mexicaanse Consul Geoffrey Firmin schreef.

En wat vind ik nog in mijn boekenkast: B. Traven. De schrijver van 'De schat van de Siërra Madre' en het aangrijpend mooie ‘Dodenschip’.

Daar kan Mulisch, die zich tot op de dag van vandaag bezondigt aan een troebele bewondering voor het martelende, onderdrukkende regime van Castro, nog een punt aan zuigen. Ik mag hem niet. Dit wordt dus niet de week van het gratis boekje “Twee Vrouwen’, maar graafwerk in de literatuur van de Americanos.
En met elke dag een glaasje Meszcal, en een citroen.. en een potje zout..
Voor het eind van de week, krijgt ge een Meszcal gerechtje !


...en hier de rups, die ge als lekkernij tussen uw tanden doorbijt gelijk een bonbon met zachte vulling...

“…The fermented juice is actually called Pulque in most regions I've been to. Distilled pulque yeilds products like Monte Alban(mezcal) and other true tequilas(Sauza,etc). As far as I know the bean called mescal is a poisonous deleriant used in rituals.”

Uw Marieke, die ten prooi valt aan de gevaarlijke smaak, die geen 'Meszcal' heet, maar 'Herinnering'.....