zaterdag 5 juli 2008

Bericht uit Zeeuws Vlaanderen (4e? 5e?)


Quenelles
We zijn eenmaal er ingestonken. Ik, met mijn beste Frans en een glaasje op, dacht dat het staartjes waren, maar het is ingekookt pap van vis, krab of kreeft-restantjes. In Brest. Maar wat mij daar meer frappeerde was niet Quenelles, maar Querelle de Brest van Jean Genet, maar dat zegt niemand niets meer…



Uhh, het is meer vlees-pap, met bloem tot deeg gemaakt. En mij zegt het wel wat, Genet...



Semmelknödel
Dat zijn vieze ballekes van brood, die worden voorgekookt in water en zijn voorgekauwd door oude wijfekes in tandloze mondjes. Een Semmelknödel? Als de Duitsers daarmee geschoten hadden, was het derde Rijk er geweest.

En toch zijn ze lekker...



Veulen-biefstukjes
Ik liep, drie jaar geleden, met een Hollandse vriendin door Gent langs een beenhouwerij, waar vermeld stond “Heden vers veulentjesvlees”. Die domme kalle wilde naar binnen om het onrecht de veulentjes aangedaan, bespreekbaar te maken. Miljaar! Het heeft me zweet, bloed en tranen gekost om haar daar van af te houden. Hollanders hebben soms geen fatsoen!

Dank Marieke, Miljaar!