maandag 24 december 2007

Zuidhorn


We hebben hier een ontzettend goeie slager, Kamminga (en ook een matige "Keurslager"), een heel goeie bakker, Lijstra (en ook een matige "Warme" of "Echte" of zoiets) en een perfecte groentenboer, Bos.
Ik zal regelmatig wat over ze posten.

Nu eerst i.h.a.
Kamminga verkoopt Schotse Hooglander, Vechtdal varken en Texels lam. Bij die man kan je bv. longhaas bestellen. Of buiknet.
De bakker ken ik nog niet zo goed, is vrij recent, maar het brood etc. is prima.
Bos is net zo'n tiepe als Kamminga.

En vanwege Bos kom ik op dit bericht. Had gerookte sjalotten (ach...), gerookte knof (perfect!).
Heeft altijd sweetie patatie (zoete aardappel), Roseval aardappelen, you name it. Heeft deze dagen topinamboer
(hier)
en Tamarillo
(hier).
Tamarillo is familie van de tomaat maar dichterbij nog van de aubergine. Heet dan ook in Indonesië Terong Api, aubergine vuur (vanwege de kleur).
De Indonesische taal heeft iets aardigs trouwens. "Vreemd" of "anders" heet belanda, "Nederlands". Water: aer. Spuitwater "Aer belanda". En omdat de aubergine die ze daar kennen witte bolletjes zijn, nog veel kleiner dan deze
(hier), daarom noemen ze onze aubergines terong belanda.

En Bos heeft artisjokken en Madame Jeanette en you name it... Ik bedoel: in Zuidhorn...

Topinamboer: verwerk min of meer als aardappel. Diabetici mogen het eten zoveel ze willen. Is de knol van een zonnebloem-familielid.
(hier).